the-woman-in-the-window-210941lCu nevasta plecată de acasă, împreună cu copiii, pe toată perioada verii, și chiar din primul minut al filmului, un serios și distins profesor de psihologie face ceea ce orice bărbat normal la cap ar face: iese în club, la o mică băută cu prietenii. Nu vă gândiți deja la prostii, clubul e de-ăla conservator, de gentlemani, unde respectivul are ocazia să schimbe replici cu oameni inteligenți și să facă pe lupu’ moralist, în sensul că, cică, la cei 40 de ani împliniți, nu prea ar mai fi capabil de-o micuță aventură, la propriu și la figurat vorbind. 

Dar, de la simple vorbe fără acoperire, până la fapte grăitoare, nu-s decât vreo 2-3 păhărele de alcool în plus, așa că, însetat de cunoaștere, artă, frumos, femei (altele decât mult iubita nevastă pomenită foarte pe scurt mai sus), domnu’ profesor se trezește, în plină noapte, acceptând invitația unei tinere domnișoare fatale, al cărei portret expus într-o vitrină tocmai ce-l admirase mult prea îndelung, de a merge acasă la ea, sub pretextul că-și va putea beli ochii și pe alte picturi cu același gen feminin în rol principal.

Exact ca-n orice noir care se respectă, treburile se complică ușor în momentul în care ineditul cuplu format ad-hoc din seducătoarea de serviciu și bărbatul cu neuroni în plus se confruntă cu decesul mai mult sau mai puțin accidental al unui individ care ocupă postul de presupus iubit/sponsor al femeii, ceea ce duce la nevoia stringentă de a scăpa de cadavru, înainte ca poliția sau, chiar mai rău, nevasta, să prindă de veste. Colac peste pupăză, mai apare și un tip dubios care se recomandă drept martor ocular al evenimentului dramatic, egal cu un șantaj pe-o sumă frumușică de verzișori.

Tensiunea crește, suspansul, la fel, mai ales că profesorul, neobișnuit cu cruditățile vieții, e cât pe ce să se pună de unul singur pe lista suspecților principali, după ce oamenii legii găsesc cadavrul într-o pădure. Dar, orice ați crede în acest moment, vă spun că sfârșitul filmului e absolut surprinzător, inclusiv pentru vremurile noastre. Cu totul neașteptat, dar nu lipsit de logică, reprezintă cireașa de pe tortul marelui regizor Fritz Lang, care reușește încă o peliculă de excepție.

Annex - Bennett, Joan (Woman in the Window, The)_03În poza de mai sus o puteți admira pe Joan Bennett și trebuie să recunoașteți că, pentru o divă a anilor ’40, nu-i deloc de lepădat. Dacă vi s-a aprins măcar un călcâi după ea, puteți arunca un ochi și aiciE o scenă din film care, se pare, dezvăluie mai mult decât trebuie. Sau nu. Oricum, lăsați-vă imaginația să zboare 😛 .

Nici cel care dă viață ghinionistului profesor nu ne poate lăsa indiferenți, fiind vorba despre actorul de origine română Edward G. Robinson, deci motiv de mândrie națională. Și chiar dacă nu excelează în acest film, vă recomand filmele în care se joacă de-a gangsterul, adevărate lecții de actorie, complet ignorate de către Academia Americană de Film. Dar asta n-ar trebui să fie de mirare.

Concluzie: Noir clasic, alb-negru, de cea mai bună calitate. Scenariu cel puțin bun, cu final-surpriză. Suspans, dramă, tensiune, thriller, dar și ironie fină. Joan Bennett, perfectă în rolul femeii fatale. Coloana sonoră nominalizată la Oscar. O regie care le împletește pe toate sub forma unui film de recomandat celor care știu să guste unul vechi 🙂

Verdict: 9-sticky-notes1Trailer: 

Sites : Imdb  RottenTomatoes  Cinemarx  Cinemagia