under-the-skin-385273lAhtiat de când mă știu după senzații tari, am trecut prin fața ochilor o cantitate mare de filme considerate bizare, enigmatice, șocante, ș.a.m.d., pe unele revăzându-le și disecându-le până în momentul în care am fost convins că percepția mea asupra calității lor este una cât mai aproape de adevăr, dar, cu toate astea, nu aș putea spune trei producții mai fucked-up decât Under the Skin. Poate nici două.

Un film a cărui percepție se cam împarte între snobismul de a îmbrățișa părerea generală a criticii și superficialitatea celui blocat în spațiul convenționalo-comercial al Hollywood-ului. E kitsch sau artă (?!), asta-i întrebarea. Eu zic că-i undeva între, fiind de-a dreptul imposibil de inclus într-o categorie anume, chiar dacă primul instinct este acela de a asemui ceea ce ai văzut cu alte filme considerate de artă și de a lansa tot felul de legături de genul 1/8 Kubrick + 1/8 Tarkovsky + 1/8 Lynch + 1/8 Bunuel +…. = Jonathan  Glazer = 8/8 Love. Ar fi totuși păcat să-i luăm Cezarului ceea ce i se cuvine. UTS este un film Glazerian și punct.

Povestea, dacă o putem numi poveste, are în centrul atenției o femeie  misterioasă și atrăgătoare, interpretată de Scarlett Johansson, care se plimbă prin Scoția cu o dubă cu pui congelați (putem presupune asta că doar este film de artă) în căutare de bărbați  dornici de o partidă de sex. Stați liniștiți că nu avem parte iar de vreo nimfomană, sexul fiind doar un pretex pentru a-i atrage pe bărbați într-o clădire cu scopul de a le face de petrecanie. Nu vă gândiți acum la tăiere, împușcare, ștrangulare, otrăvire și la alte metode cunoscute muritorilor. Nu! Au parte de un fel de ritual: ea îi excită cu un număr bizar de striptease, iar ei, orbiți de senzualitatea muierii, se afundă puţin câte puţin în podeaua care se transformă într-o chestie neagră și vâscoasă, un fel de…nisip mișcător 🙂 . Da, ați citit bine, podeaua este criminala, nu Scarlett 😛 . Acum, că v-am stârnit curiozitatea, sau nu, vă las pe voi să vedeți ce se întâmplă mai departe și cum se termină totul, eu mai spun doar că tipa are parte de un supervizor la fel de enigmatic și că, spre final, descoperă ceva care-i dă peste cap existența, pentru că ăsta-i și miezul problemei din scenariu cu ‘enșpe necunoscute.

scarlett-under-the-skin

În ciuda faptului că este un film cu puține replici, și alea lipsite de detalii care ar răspunde la întrebări de genul „cine este”, „de unde vine” sau „care a fost scopul”, nu pot accepta faptul că cineva „nu a înțeles nimic” atât timp cât ni se sugerează prin imagini și prin desfășurarea evenimentelor mai multe teme de reflecție, câteva scene fiind de-a dreptul antologice (în frunte cu cea în care ciudățenia își caută cu disperare vaginul la lumina unei veioze). UTS se vede, așa cum o spune și titlul, „sub piele”. La modul cel mai serios, fără a băga mâna în foc, totul pare a fi un eseu legat de existență, umanitate, aparențe și preconcepții. Avem bărbați care își distrug viața pentru o „bucățică”, un drum spre umanizare al unei ființe lipsită de sentimente, o judecată primitivă bazată pe preconcepții, o izolare a ciudatului de normalitate, și, nu în ultimul rând, un exemplu de cum este totul ghidat după aparențe printr-o superficialitate specifică omenirii.

Dacă la nivel ideologic se mulțumește să înșire niște clișee din care alții au realizat filme de referință, ambalajul îl trimite fără discuții în zona filmelor culte. Trăsăturile personajului, imaginea, locul de desfășurare, montajul, coloana sonoră și elementele suprarealiste, se îmbină excelent, fără a lăsa în vreun moment impresia că este ceva în plus sau în minus. Pe ici, pe colo, stilul regizoral al lui Glazer ne aduce aminte că a fost mai întâi regizor de videoclipuri muzicale și apoi de film. Cât despre Scarlett Johansson, reușește performanța de a se face memorabilă de două ori într-un singur an, aici (și nu datorită scenelor nud cum ar crede unii) și în Her (2013), fără a… transpira prea tare. 🙂

Concluzie: Under the Skin este la fel ca personajul său principal. Pe de-o parte frumos, provocator și memorabil, pe de altă parte rece și clișeic la bază, dar, per total, o experiență cinematografică de neratat.

Verdict:

b8adb-8stickynotes1Trailer:

Official Site: http://undertheskinmovie.com/

Sites: IMDb  Rotten Tomatoes  Metacritic  Cinemagia  CinemaRX