robocopRecunosc că nu sunt vreun fan al originalului și nici personajul nu mi s-a părut atât de interesant încât să merite readus în centrul atenției. Am avut impresia că tehnologia de ultimă oră va fi singura îmbunătățire. Din fericire, m-am înșelat.

Pe lângă efectele spectaculoase, pe lângă designul nou și impunător al costumului purtat de erou și pe lângă abilitățile sale mult accelerate față de vechiul RoboCop, versiunea lui 2014 vine cu un ton mult mai serios, cu o poveste ceva mai complexă și mai atrăgătoare decât cea din ’87 și cu o distribuție mult mai bună. Nici nu l-aș numi un remake, ci mai degrabă o reinterpretare (este totuși o diferență între un film copy-paste și unul care redă sub altă formă ideile principale ale originalului). Încercând o comparație forțată (alta nu-mi vine pe moment), aș spune că-i un fel de „Batman Begins” al lui José Padilha.

Dacă vă așteptați la un blockbuster tipic în care popcornul să fie devorat pe un ritm plin de acțiune, împușcături și explozii, întrerupt pe ici pe colo de câte o glumiță, s-ar putea să ieșiți dezamăgiți. Evident, acestea nu lipsesc, dar sunt servite cu moderație, în special în a doua parte.

Scenariul este concentrat mai mult pe aspectele socio-politice și satirice, pe dilemele morale, pe conflictul om vs. robot, pe caracterele personajelor și pe latura dramatică țesută în jurul personajului principal și al familiei sale. Poate că pentru unii pare un mix prea forțat și prea depărtat de RoboCop-ul lui Verhoeven, dar pentru alții, printre care și eu, tocmai acest lucru îl face să fie ceva mai mult decât o simplă formă de divertisment. Să nu înțeleagă cineva că cele enumerate mai sus sunt executate într-un mod deosebit și că nu lasă loc de mai bine, dar sunt la un nivel mai mult decât onorabil. Dacă ar fi să-i reproșez ceva cu vehemență scenariului, ar fi evenimentul stupid și forțat care duce la transformarea eroului și neglijarea relației dintre el și partenerul său.

Alegerea regizorului brazilian Padilha, aflat la prima sa experiență Hollywoodiană, mi s-a părut foarte bună. Pe lângă tensiunea prezentă pe tot parcursul filmului, pe lângă scenele de acțiune foarte bine realizate şi acompaniate de coloana sonoră, care ne duc cu gândul la intensitatea celor din Tropa de Elite, și pe lângă spectaculozitatea fazelor în care eroul străbate cu o viteză amețitoare orașul pe un robomotor 🙂 , reușește să dea importanța cuvenită şi trăirilor personajelor, o mențiunea specială fiind scena memorabilă în care Alex Murphy privește în oglindă ceea ce a mai rămas din el.

robocop-2014

Distribuţia are şi ea un aport decisiv la calitatea producţiei. Joel Kinnaman, un necunoscut pentru cine nu a luat contact cu serialul The Killing, se dovedeşte a fi o alegere foarte inspirată, reuşind pentru două ore să-l facă uitat pe Peter Weller, Gary Oldman oferă cea mai bună prestaţie în rolul omului de ştiinţă care are de luat deciziile cele mai importante, iar Samuel L. Jackson, într-un stil caracteristic, este sarea și piperul în rolul moderatorului tv care intervine după fiecare moment cheie să-și manipuleze audiența în funcție de propriile interese.

Concluzie: Noul RoboCop reuşeşte în mod surprinzător să surclaseze originalul la toate capitolele. Suficient de bine făcut pentru a ne trezi interesul pentru un posibil sequel şi pentru un personaj care nu părea că are potenţial să mai atragă cu ceva într-o industrie suprasaturată în prezent de filme cu eroi,supereroi, roboţi ş.a.m.d. .

VERDICT:

7,5 Sticky NotesTrailer:

Official Site: http://www.robocop.com/site/

Sites: IMDb  Rotten Tomatoes  Metacritic  Cinemagia  CinemaRX