the-penguins-of-madagascar-703598lMulțumiri Odeon Cineplex pentru invitație.

Să fii „cute and cuddly” este mai mult decât suficient la primele întâlniri, atunci când contează foarte mult aspectul pentru a-l face pe celălalt să fie atras de tine și să te vrea cât mai mult în preajma lui, dar nu-i deloc suficient pentru a păstra o relație fericită și de lungă durată. Cam asta n-au înțeles Skipper, Kowalski, Rico si Private, vechii noștri prieteni din Madagascar, sau, mai bine spus, asta nu au înțeles cei care i-au readus pe marele ecran în acest desen animat dedicat lor în întregime.

Acrobațiile, replicile și mimica acestor pinguini, ai naibii de drăgălași, s-au dovedit de-a dreptul delicioase servite în doze mici, la momentul potrivit, în seria animată care le-a adus faima. Tot în doze mici au fost servite și în seria TV difuzată de Nickelodon, fiecare episod fiind o adevărată porție de relaxare. Într-un film de 90 de minute care îi are în prim plan, din păcate, cele enumerate mai sus nu mai sunt atât de ușor de privit atunci când sunt singurele lucruri pe care se insistă.

După o introducere foarte inspirată a celor patru personaje, pe un aer de satiră care stârnește interesul adulților, totul devine o joacă de și pentru copii, spre bucuria celor mici care vor devora fiecare scenă. Astfel, într-un ritm alert, plin de cadre spectaculoase, pinguinii se aruncă fără a sta prea mult pe gânduri în misiuni care mai de care mai imposibile, întrecându-se în ghidușii, fie că sunt în aer, în apă sau pe pământ, în Veneția sau în Shanghai (sau Dublin dacă ne luăm după orientarea lor în spațiu). Toată această aventură este susținută doar de impactul vizual, de pofta imensă pentru „pufuleți brânzoși” și de vocea inconfundabilă a lui John Malkovich, singurul actor care iese în evidență cu interpretarea excelentă a villain-ului Dave.

penguins-madagascar-trailer-2-3Temele și mesajele sunt tratate superficial, chiar și la nivelul unui film pentru ăla micu’, implicarea emoțională este egală cu zero, replicile memorabile lipsesc, personajele secundare sunt foarte ușor de uitat, iar povestea nu numai că duce lipsă de un strop de originalitate, dar pare un fel de Despicable Me 2 cu pinguini pe post de minioni, modificat pe ici pe colo. Da, cam atât de multe asemănări există între cele două, fie că vorbim de organizația secretă care îl caută pe omul rău de ceva timp, și a cărei sediu se află ascuns bine de civilizație (aici într-un munte, acolo sub apă), de arma folosită pentru transformarea minionilor pinguinilor sau de modul în care micuțele păsări nezburătoare sunt extrase din zona lor de confort, astea fiind doar câteva exemple.

Concluzie: Cu toate atuurile din dotare pe care le folosesc pinguinii pentru a se face cât mai plăcuți, lipsa de imaginație a scenariului le transformă animația în ceva obositor, repetitiv și fără haz pentru cei care au lăsat de mult în urmă școala generală. Pentru mine, chiar o candidată serioasă la top 5-ul celor mai nereușite desene venite din partea DreamWorks, top care se găsește aici.

Verdict:

40ad3-5stickynotes4Trailer:

Official Site: http://madagascar.dreamworks.com/

Sites: IMDb  Rotten Tomatoes  Metacritic  Cinemagia  CinemaRX