out-of-the-furnacePoate fi un film despre răzbunare sau despre dragostea de frate, poate fi drama soldatului întors din Irak cu sechele psihice și fără niciun viitor, drama omului cinstit care cade pradă împrejurărilor nefaste sau drama unei familii, poate fi un film despre o societate în care legea nu se aplică și băieților răi care sunt ghidați de propriile (ne)reguli sau pur și simplu este un film cu niște personaje lăsate în voia sorții într-un orășel american aflat pe moarte.

Greu de spus ce a avut în minte Scott Cooper, cert este că toate ideile de mai sus se găsesc în scenariul dezordonat și lipsit de substanță al acestui Out of the Furnace, al doilea film scris și regizat de el după triumfătorul Crazy Heart.

Povestea are în prim plan soarta a doi fraţi care au ales să meargă pe drumuri cu totul diferite în viață . Rodney (Casey Affleck), fratele mai mic, este un soldat întors din Irak care se implică în tot felul de treburi murdare şi de cercuri periculoase pentru a face rost de bani. Russell (Christian Bale), deşi a făcut câțiva ani de închisoare datorită unor împrejurări nefericite, este un tip corect, care se mulţumeşte cu puţin, duce meseria familiei mai departe şi, pe cât posibil, îl protejează de belele pe fratele său. În momentul în care Rodney se pune cu cine nu trebuie şi nu mai are scăpare, Russell, împins de la spate de o mare dorinţă de răzbunare şi de frustrarea că oamenii legii se mişcă greu, se vede nevoit să-şi rişte libertatea pentru a face singur dreptate.

Din păcate, până la declanşarea intrigii pe care o aşteptam toţi cei care am citit sinopsis-ul/am văzut trailerul înainte de vizionare, avem de suportat mai bine de 80-85 de minute o introducere lungită şi plictisitoare, în care se sar perioade destul de mari de timp, pentru a face cunoștință cu personajele, cu caracterele lor și cu poziția ocupată în societate. Niște flashback-uri integrate pe parcurs ar fi fost mult mai utile și mai de bun simț decât o prezentare de acest gen care te face să te gândești dacă nu cumva vizionezi alt film 🙂 .

Out-of-the-Furnace

Dramatismul poveștii rămâne undeva pe feţele actorilor şi în decorul sumbru, fără să ajungă în vreun fel la spectator, suspansul este prezent doar în două momente rupte parcă dintr-un thriller de categoria B, iar momentele de acţiune sunt de fapt doar două lupte de stradă şi trei împuşcături. În plus, de parcă tot acest nonsens nu era de ajuns, regizorul simte nevoia să-și dea importanță și ne aruncă în față o scenă simbolică care nu numai că nu are impactul dorit, dar ne convinge că a făcut această peliculă într-o mare criză de inspirație.

Unde câştigă filmul teren, fiind şi principalul motiv pentru care am rămas până la final, este actingul, capitol la care Christian Bale şi Woody Harrelson fură toate privirile și oferă două prestații foarte bune. În timp ce primul trece excelent prin diferite stări (siguranţă, suferinţă, frică, neputinţă, furie, disperare), al doilea este un personaj negativ de temut şi de ţinut minte.

Concluzie: Out of the Furnace pare doar schiţa după care Scott Cooper trebuia să se ghideze în realizarea produsului finit.

Verdict:

cedd5-5252c5stickynotesTrailer:

Official Site: https://www.facebook.com/outofthefurnace

Sites: IMDb  Rotten Tomatoes  Metacritic  Cinemagia  CinemaRX