Am intrat deja în luna martie, au trecut şi Oscar-urile şi mai rămân mai puțin de 10 luni din 2014, să sperăm că 10 luni de nota 10. Iată însă că nu voi rămâne la leapşa, chiar dacă acest articol soseşte mai târziu, dar la câte lucruri am avut de organizat atât aici cât şi în viaţa de dincolo de PC, până la urmă mai bine mai târziu decât niciodată. Trebuie menţionat şi faptul El_KaPpa, cameleonii şi mai ales gabonne mi-au făcut misiunea de a încerca să vă surprind cu vreo alegere, aproape imposibilă, dar sper să îmi citiţi articolul până la capăt. Vă garantez că vă veţi minuna măcar de motivele alegerii fiecărui film în parte şi s-ar putea să găsiţi şi câteva titluri noi 😉

Mai întâi am să vă dezvălui câteva dintre motivele generale datorită cărora unele filme sunt pe lista Most Wanted de mai jos: la unele mă atrag scenariul, ideea în sine, plot-ul, la altele regizorul sau distribuţia joacă un rol important şi de ce să mint, veţi găsi şi câteva guilty pleasures, că doar nu suntem toţi nişte consumatori de artă pură, în căutarea atingerii catharsis-ului, a Nirvanei sau a mai ştiu eu ce, dar mă abţin că suntem pe un blog serios 🙂 iar cei care mă cunosc, ştiu că nu sunt nici vreun snob care fuge la un cinema doar pentru că un film a luat un premiu mai mult sau mai puţin important la vreun festival mai mult sau mai puţin obscur. Câteodată prefer un brainless pure-entertainment movie à la Avengers în locul unui film de artă, cu veleităţi de mare capodoperă, dar care poate că mie nu-mi inspiră nimic prin plot, nu mă atrage prin subiect. Aşa că nu am de ce să mă ascund taman aici şi până la urmă De gustibus non (est) disputandum…

Am tot cugetat cum să le ordonez, cum să le grupez, ori după gradul lor de anticipaţie, ori după genul lor sau pur şi simplu să le pun într-o dezordine mai mult sau mai puţin organizată. Ce a ieşit, vă las pe voi să descoperiţi…

1.Jupiter Ascending

Regina Universului o doreşte moartă pe sexoasa interpretată de Mila Kunis, prezisă ca fiind urmaşa „tronului”, un fel de Albă-ca-Zăpada într-un viitor mult mai îndepărtat. Pe post de prinţ sau pădurar îl vom avea pe Channing Tatum, după care încă suspină liceencele. Fetelor, este luat cu acte şi are şi o fetiţă, so stop dreaming!

Pro: Fraţii Wachowksi sunt vizionari când vine vorba de thrillere SF. Am impresia că vor să încerce din nou să captureze magia pe care au creat-o prin The Matrix. Posibil să-şi dorească o nouă trilogie bazată pe altă mitologie, însă numai succesul la box office va decide dacă vom asista la debutul unei noi francize.

Contra: Este clar că nu va fi atât de plin de simboluri precum a fost Cloud Atlas, însă mi-e teamă să nu fie inspirat din segmentul Sonmi-451 (Jupiter, Ascending, anyone?). Pare mult mai comercial, dovadă fiind şi distribuţia aleasă. Zvonuri destul de recente indică punerea pe picioare a unei noi trilogii Matrix, în format IMAX 3D bineînţeles, cu subiectul ancorat înainte de Thomas „Neo” Anderson – un fel de prequel despre ce s-a întâmplat cu primul „Neo” – The One. Dacă se confirmă astfel de zvonuri, înseamnă că încgreenerea în Jupiter Ascending şi fundaţia pentru o altă trilogie tind spre zero.

Grad personal de anticipaţie (GPA): 70/100

2.The Amazing Spider-Man 2

Un sequel este prin definiţie bigger, larger şi mai era ceva parcă… Ah, better! Să fim serioşi!! Însă această continuare promite nu numai mai multe efecte speciale, ci pe lângă cele trei personaje antagonice Omului-Păianjen, interpretate de Jamie Foxx (Electro), Paul Giamatti (The Rhino) şi nu în ultimul rând Dane DeHaan (New Goblin), o abordare diferită faţă de trilogia anterioară, deoarece aflăm mai multe secrete legate de tatăl lui Peter Parker.

Pro: Uşor-uşor pare a se face tranziţia către ceva şi mai grandios în The Amazing Spider-Man 3 din 2016 – Sinister Six, dar poate ne înşelăm.

Contra: Spider-Man 2 al lui Sam Raimi a fost considerat unul dintre cele mai bune sequel-uri cu super-eroi. Aşteptările pentru această a doua parte a noului reboot sunt imense! Pe de altă parte în Spider-Man 3, cel mai slab din trilogia lui Raimi, am avut tot 3 personaje negative.

GPA: 78/100

3.Edge Of Tomorrow

Filmul este o adaptare după All You Need Is Kill, un roman celebru scris de Hiroshi Sakurazaka. Tom Cruise este din nou protagonist într-un SF, de această dată într-unul ce pare a fi un mix între Groundhog Day, Source Code şi The Matrix.

Pro: Frumoasa Emily Blunt, una dintre febleţele mele, va avea si ea un rol principal, ba chiar unul destul de solicitant fizic. Regizorul Doug Liman se pricepe să pună în valoare un dynamic-duo (a se vedea Mr & Mrs Smith), aşa că sper la câteva secvenţe de acţiune pură.

Contra: şi totuşi Emily Blunt pe post de combat trainer pentru Tom Cruise?! What the… heck!?

GPA: 79/100

4.The Equalizer

După succesul avut cu Olympus Has Fallen, Antoine Fuqua regizează un thriller bazat pe un serial TV din anii ’80.

Denzel Washington este un ofiţer în rezervă care devine un justițiar după ce se decide să ajute tineri precum o prostituată interpretată de către Chloe Grace Moretz.

Pro: Training Day, ring a bell? În plus, producătorii au fost aşa de mulţumiţi de rezultatul final, încât i-au dat deja undă verde lui Fuqua pentru minim un sequel. Să sperăm că nu este doar o manevră de marketing şi că duo-ul exploziv Denzel+Fuqua vor produce un film memorabil…

Contra: şi totuşi Hit-Girl nu are nevoie de prea mult ajutor.

GPA: 80/100

5.Sin City: A Dame To Kill For

Este un sequel mult aşteptat, care s-a tot amânat de la an la an. Filmul din 2005 a impresionat vizual şi nu numai la vremea respectivă.

Pro: Robert Rodriguez şi Frank Miller vor avea la dispoziţie printre alţii, pe lângă vechea distribuţie, şi pe Lady Gaga, Josh Brolin, Juno Temple şi Joseph Gordon-Levitt. Punctul principal de atracţie va fi însă Eva Green, cea care o va interpreta pe Ava Lord, sexy, manipulatoare, alunecoasă şi periculoasă.

Contra: posibil ca diferenţa de 9 ani să fi pus prima parte pe un piedestal de neclintit, devenind între timp un clasic neo-noir.

GPA: 81/100

6.X-Men: Days Of Future Past

Personajele din trilogia anterioară îşi unesc forţele cu versiunile lor tinere într-o luptă care trebuie să le schimbe trecutul pentru a-şi salva viitorul.

Pro: Distribuţia legendară, mai veche şi cea nouă din apreciatul reboot din 2011 se vor întâlni într-un film-eveniment, bazat pe un comic book foarte apreciat din punct de vedere al ideii şi nu numai.

Contra: Va fi inevitabil comparat cu The Avengers şi de ce nu şi cu X-Men: First Class, iar aşteptările vor fi pe măsură.

GPA: 86/100

7.Interstellar

Călătorii în timp, „găuri de vierme” şi mult mister.

Pro: Christopher Nolan ne-a pregătit cu siguranţă un nou film care se va încheia în coadă de peşte şi ne va supune meditaţiei după ce ieşim din sala de cinema. Matthew McConaughey, Jessica Chastain, Anne Hathaway, efectele speciale, vor fi printre punctele de atracţie ale filmului, pe lângă regie, scenariu şi muzică (Hans Zimmer).

Contra: Teaser-ul nu a fost memorabil precum cel de la Inception.

GPA: 90/100

8.A Field in England

Un thriller a cărui acţiune se desfăşoară în timpul războiului civil din secolul al XVII-lea în Anglia.

Un alchimist capturează un mic grup de dezertori pentru a-l ajuta să caute o comoară ascunsă.

După ingerarea de ciuperci psihedelice, se luptă cu nebunia. Filmul este scris şi regizat de Ben Wheatley.

Pro: Drafthouse ca şi casă de producţie reprezintă un garant al calităţii. Pentru cine nu ştie despre ce vorbesc, le recomand Four Lions, Bullhead, Klown şi mai ales The Act Of Killing.

Contra: Primele reacţii sunt împărţite, deşi trailer-ul mi-a plăcut mult…

GPA: 60/100

9.The Face of an Angel

Drama este inspirată de povestea adevărată a Amandei Knox. Kate Beckinsale interpretează o jurnalistă care îşi va uni forţele cu Daniel Bruhl, ce joacă un realizator de documentare. Amândoi vor juca un rol important în procesul senzațional din Italia, al cărei suspect de crimă este interpretată de către Cara Delevingne. Michael Winterbottom (A Mighty Heart) regizează adaptarea lui Paul Virágh după „Angel Face”, scrisă de Barbie Latza Nadeau.

Pro: Kate Beckinsale, caz real, investigaţii jurnalistice, I’m sold!

Contra: Între timp, după ani de procese, după ce a fost condamnată şi achitată, suspecta a fost condamnată definitiv!

GPA: 69/100

10.Welcome to Yesterday aka Almanac

Un nou found footage, de această dată despre un licean care descoperă că fostul lui tată a descoperit secretul călătoriei în timp. Împreună cu prietenii lui va călători în trecut pentru a se îmbogăţi cu ajutorul unui almanah sportiv. Bineînţeles că vor rezulta complicaţii, doar nu credeaţi că va fi o comedie?… Până şi preşcolarii ştiu că bătaia de aripi a unui fluture poate produce un uragan…

Producător: Michael Bay

Pro: Pur şi simplu sunt atras de filmele care au ca subiect călătoriile în timp şi efectele lor…

Contra: Deşi trailer-ul este bun, nu aduce nimic original, iar amânarea lansării lui nu miroase a bine.

GPA: 59/100

11.A Long Way Down

Patru persoane care intenționează să se sinucidă se întâlnesc pe acoperişul unei clădiri înalte în ajunul Anului Nou. Ce se întâmplă mai departe, vă las să descoperiţi în trailer. Aaron Paul, Pierce Brosnan, Toni Collette şi Imogen Poots joacă în acest film, regizat de Pascal Chaumeil (Heartbreaker), cu un scenariu adaptat Jack Thorne bazat pe un roman best seller scris de Nick Hornby (About a Boy, An Education şi High Fidelity).

Pro: Premisa este foarte intrigantă, romanul a avut succes, distribuţia este strălucitoare.

Contra: Cam mare coincidenţa de la începutul filmului, nu credeţi? 🙂

GPA: 68/100

12.The Loft

5 prieteni însuraţi împart un apartament unde îşi aduc amantele. În momentul în care descoperă un cadavru de femeie necunoscută în acel cuibuşor de nebunii, încep să se suspecteze reciproc de crimă.

Pro: Erik Van Looy regizează remake-ul după propriul său film belgian din2008. Pentru versiunea americană îi are la dispoziţie pe Karl Urban, James Marsden, Wentworth Miller, Matthias Schoenaerts, Eric Stonestreet, Rachael Taylor, Rhona Mitra şi Isabel Lucas. Varianta originală a fost cel mai vizionat film belgian al tuturor timpurilor atunci când a fost lansat.

Contra: Majoritatea remake-urilor „versiunea americană” având la timonă acelaşi regizor, nu aduc decât prea puţine lucruri noi faţă de original.

GPA: 73/100

13.The Judge

Un avocat se întoarce acasă pentru înmormântarea mamei sale doar pentru a afla că tatăl lui, bolnav de Alzheimer, fost judecător, este principalul suspect de crimă.

David Dobkin (Wedding Crashers, The Change-Up şi Shanghai Knights) regizează după un scenariu de Nick Schenk.

Pro: Distribuţia cuprinde nume sonore precum Robert Downey Jr., Robert Duvall, Billy Bob Thornton, Dax Shepard, Leighton Meester, Vera Farmiga şi Vincent D’Onofrio.

Contra: Pare a fi mai mult dramă, iar Dobkin se pricepe mai mult la comedii.

GPA: 68/100

14.Chef

După ce şi-a pierdut slujba la un restaurant, un bucătar pornește o afacere cu o rulotă din care va vinde mâncarea gătită de el, în timp ce va încerca să se reconecteze cu familia sa înstrăinată.

Pro: Jon Favreau va fi şi el pe post de regizor, scenarist şi actor principal. Sofia Vergara, Scarlett Johansson, John Leguizamo, Dustin Hoffman şi Robert Downey, Jr. îi vor fi colegi de platou, dar şi subordonaţi.

Contra: numele lui Jon Favreau va rămâne mult timp de-acum încolo legat de Iron Man.

GPA: 67/100

15.Stalingrad

Cel mai vizionat film rusesc al tuturor timpurilor, dacă am înţeles eu bine şi cel mai vizionat film la ruşi din 2012 încoace.

Este totodată şi primul film al vecinilor noştri dragi (deşi tehnic nu mai avem graniţă directă cu ei), filmat în întregime în 3D şi primul non-nord-american filmat în format IMAX. Bănuiesc că a avut şi un buget pe măsură.

Bineînţeles că avem de-a face cu cel de-al doilea război mondial.

Pro: Curiozitatea este mare, trailer-ul este bunicel.

Contra: Sper să aducă şi ceva interesant să nu adorm…

GPA: 60/100

16.The Grand Budapest Hotel

Avem la dispoziţie un hotel european, un furt al unei picturi renascentiste şi o „mică” bătălie pe o moştenire imensă.

Pro: Este o comedie scrisă şi regizată de Wes Anderson. Distribuţia este stelară, cuprinzând printre alţii pe Adrien Brody, Bill Murray, Edward Norton, Harvey Keitel, Jason Schwartzman, Jeff Goldblum, Jude Law, Mathieu Amalric, Owen Wilson, Ralph Fiennes, Saoirse Ronan, Tilda Swinton, Tom Wilkinson şi Willem Dafoe.

Contra: Să sperăm că trailer-ul nu a dezvăluit mai mult decât trebuia.

GPA: 70/100

17.Protector 2 aka Tom Yum Goong 2

Elefantul lui Kham este din nou furat, motiv pentru multe secvenţe de acţiune nebună, împânzite cu cascadorii spectaculoase.

Pro: Tony Jaa, din nou sub bagheta regizorului Prachya Pinkaew, de data asta coleg de platou cu RZA. Tony Jaa vă asigur că va fi extrem de cunoscut în 2-3 ani şi în USA şi în România, mai ales după lansarea lui Fast & Furious 7.

Contra: Sequel-urile de cele mai multe ori ne lasă sechele.

GPA: 61/100

18.Brick Mansions

Un remake al filmului francez District B13.

Paul Walker joacă un detectiv sub acoperire, în timp ce David Belle îşi reia rolul său din filmul original. Cei doi vor face echipă pentru a-l urmări pe un traficant de droguri, care a furat o armă de distrugere în masă. Scenariul este realizat de Luc Besson și Robert Mark Kamen.

Pro: Pentru că Paul Walker şi pentru că parkour… Glumesc! Este ultima ocazie să îl vezi pe Paul Walker într-un rol cap-coadă. Nu ştiu cât va fi prezent în Fast & Furious 7.

Contra: Un remake de cele mai multe ori este mai slab decât originalul.

GPA: 62/100

19.The Expendables 3

Mai contează scenariul la un asemenea film, pure entertainment?

Pro: Este din seria guilty pleasures. Sylvester Stallone se reuneşte cu banda lui de bătrânei pentru a-i face faţă lui Mel Gibson, Wesley Snipes şi Antonio Banderas. Alte new entry-uri în franciză: Harrison Ford, Kellan Lutz şi Kelsey Grammer.

Contra: Va fi greu să nu ai un deja-vu…

GPA: 74/100

20.Fury

Aprilie 1945. Wardaddy (ce nume!), un sergent călit în multe lupte, va comanda un tanc Sherman și un echipaj de cinci oameni într-o misiune mai mult sau mai puţin sinucigaşă în spatele liniilor inamice.

Pro: Brad Pitt, Jason Isaacs, Logan Lerman şi Michael Pena sub bagheta scenaristului şi regizorului David Ayer (regizor şi/sau scenarist al unor filme precum End of Watch, Training Day şi The Fast and the Furious.

Contra: Shia LaBeouf îmi este cam antipatic…

GPA: 75/100

21.The Raid 2: Berandal

Este sequel-ul lui The Raid: Redemption (2011), un film care mie mi-a plăcut mai mult decât Dredd, care pare că s-a inspirat după el…Inițial, Berandal a fost scris înainte de Redemption, însă regizorul şi scenaristul Gareth Evans a decis să facă un film care a necesitat un buget mai mic, deoarece nu i-a fost aprobată finanţarea ideii iniţiale.

Pro: La ce ne putem aştepta, potrivit trailer-ului, în afară de mai multe cascadorii şi lupte care par reale? Răspunsul este simplu: la un final în coadă de peşte, care va face legătura cu partea a treia 😉

Contra: Un buget mai mare va determina inevitabil aşteptări mai mari. Sper însă să pară la fel de fresh precum a fost primul.

GPA: 70/100

22.How To Train Your Dragon 2

Hiccup şi Toothless, cu 5 ani mai „bătrâni” şi mai înţelepţi îl vor înfrunta pe un misterios Dragon Rider.

Pro: Prima parte a fost o surpriză foarte plăcută. În afară de How to Train Your Dragon, mai sunt deja 10 cărţi în serie, astfel că au destul material la dispoziţie; partea a treia este anunţată de mult timp pentru 2016 şi nu m-ar mira să nu se oprească atunci cu franciza. În plus teaser-ul pentru a doua parte a fost superb, Hiccup a devenit un flăcău atractiv pentru copiliţe, după cum au remarcat mai multe mămici, iar Toothless a rămas la fel de adorabil. Ah, era să uit, Gerard Butler are o voce perfectă pentru personaj animat.

Contra: foarte puţine continuări se apropie de nivelul originalului şi cum prima parte a ridicat ştacheta destul de sus, sunt puţin reticent.

GPA: 85/100

23.The Wind Rises

Ultimul film regizat de către Hayao Miyazaki şi produs de celebrul Studio Ghibli, prezintă povestea vieții lui Jiro Horikoshi, un designer japonez de avioane, de la cutremurul din 1923 până după al doilea război mondial.

Pro: În opinia mea era singurul care ar fi putut să-i sufle Oscar-ul lui Frozen.

Contra: Subiectul „al doilea război mondial” este destul de delicat pentru japonezi…

GPA: 66/100

24.Jane Got A Gun

O femeie cere ajutorul unui ex-iubit, după ce soțul ei nelegiuit se întoarce acasă, fiind urmărit de fosta lui bandă.

Pro: Gavin O’Connor (Warrior,Pride and Glory ) îi regizează pe Natalie Portman şi Joel Edgerton, Ewan McGregor, Noah Emmerich şi Rodrigo Santoro. Este un proiect care a trecut prin chinurile facerii şi care simt eu că are ceva în plus faţă de altele de acest gen. Sper să nu mă înşel.

Contra: Doar Natalie Portman, care ţine foarte mult la acest proiect, a rămas din distribuţia iniţială, după ce a fost schimbat regizorul.

GPA: 63/100

25.A Million Ways to Die in the West

Un alt western, dar de data asta o comedie western: un fermier (Seth MacFarlane), care fuge de un pistolar (Liam Neeson), este părăsit de iubita lui (Amanda Seyfried). Ţăranul, ca să nu mă repet cu fermierul :p, cere ajutorul unei domnişoare pistolar (Charlize Theron, yammy-yammy!), pentru a-i recâştiga inima domniţei pierdute, dar repede consolată de altul… Nu am să vă dezvălui un amănunt important, deoarece poate fi considerat spoiler, însă cu toţii ştim cum se va termina un astfel de film…

Pro: Seth MacFarlane este la preţ de 3 în 1 – regizor, scenarist şi actor principal, iar distribuţia pare perfectă. În plus, trailer-ul mi s-a părut super-amuzant.

Contra: Să sperăm că nu vor fi prea multe glume scârboase.

GPA: 64/100

26.Neighbors aka Townies

Seth Rogen este capul unei familii cu copil, lângă care se va muta o fraternitate gălăgioasă, condusă de Zac Efron .

Pro: Farsele făcute între ei fac deliciul trailerelor prezentate până acum.

Nicholas Stoller (The Five-Year Engagement şi Get Him to the Greek) îi are la dispoziţie şi pe Christopher Mintz-Plasse, Dave Franco, Jake Johnson şi Rose Byrne.

Contra: Există riscul ca secvențele cele mai bune să le ştim deja din trailere.

GPA: 58/100

27.Journey to the West: Conquering the Demons

Vânătorul de demoni Xuan Zang învinge în luptă un demon de apă, un demon porc și demonul (rege-) maimuță şi îi transformă în discipolii săi.

Pro: Stephen Chow este co-scenarist şi co-regizor al acestei noi adaptări după o legendă chinezească foarte celebră. Pentru cine nu îl cunoaşte pe Stephen Chow, le recomand Kung Fu Hustle şi Shaolin Soccer, două filme care mie mi-au plăcut mult datorită efectelor speciale şi umorului de calitate. Ah, era să uit un alt punct de atracţie al filmului: Shu Qi !

Contra: Sper să nu cadă în păcatul penibilului prin prea multă parodie.

GPA: 60/100

28.Dumb and Dumber To

După exact 20 de ani Jim Carrey si Jeff Daniels se întorc sub bagheta magică a fraţilor Farrelly,

Pro: Nostalgia, Jim Carrey într-un rol care l-a consacrat.

Contra: Posibil să nu avem un come-back spectaculos.

GPA: 63/100

29.Horrible Bosses 2

Alţi şefi de coşmar pe lăngă unii mai vechi.

Pro: Jason Bateman, Charlie Day şi Jason Sudeikis se vor întoarce în rolurile principale alături de Chris Pine, Christoph Waltz, Jamie Foxx şi Kevin Spacey, iar la cererea fanilor nu avea cum să lipsească apetisanta şi deopotrivă aţâţătoarea Jennifer Aniston.

Contra: Va fi foarte greu să fie originali faţă de hitul din 2011. Ar putea fi un fel de Hangover 2, aceeaşi Mărie cu altă pălărie…

GPA: 67/100

30.Unbroken

O cronică a vieții lui Louis Zamperini, un atlet olimpic care a fost luat prizonier de către forțele japoneze în timpul celui de-al doilea război mondial, după 47 de zile în derivă pe ocean. Deşi a fost supus unor chinuri inimaginabile în lagăr, a reuşit ca după ani buni de la acele evenimente să-şi ierte torţionarii.

Pro: Filmul este regizat de către Angelina Jolie, având la bază cartea Unbroken: A World War II Story of Survival, Resilience, and Redemption, scrisă de către Laura Hillenbrand (Seabiscuit: An American Legend). De menţionat că fraţii Coen au şlefuit scenariul. Pare, cel puţin până la ora asta, unul dintre puţinele filme cu şanse la Oscar. Bineînţeles că abia spre sfârşitul anului vom descoperi nestematele, dar acest film are şanse, cel puţin datorită subiectului, să îşi vadă numele pe lista nominalizaţilor.

Contra: Deşi este vorba de o poveste impresionantă de viaţă, foarte mulţi dintre noi nu am auzit de „personajul principal” decât de câteva luni.

GPA: 89/100

Menţiuni speciale: The Other Woman, Sex Tape, Rio 2, Godzilla, Maleficent, 22 Jump Street, Dawn of the Planet of the Apes şi Exodus (2014).

Acum că aţi văzut care sunt aşteptările şi reţinerile mele la fiecare film în parte, să curgă opiniile, criticile şi, de ce nu, aprecierile 🙂

Oricum ar fi, vă urez tuturor să aveţi parte de cât mai multe filme bune!