2014Printr-o leapșă primită de la Angela , ulterior și de la Marius , am fost invitat să-mi dau cărțile pe față 🙂 , mai exact să-mi prezint lista cu filmele pe care le aștept cel mai mult în acest an. Prin urmare, neavând o astfel de listă la început de an pentru că sunt genul care a trecut prin prea multe dezamăgiri cinefile pentru a mai aștepta vreun film cu entuziasm debordant, am încropit una cu 20 de producții, nu foarte documentată, strict din filmele care mi-au trecut pe la ureche, care mi-au atras într-un fel sau altul atenția și pe care cu siguranță le voi vedea indiferent de felul în care vor fi primite la vremea lor. Am încercat să le fac sub forma unui top, în funcție de interesul meu, dar nu aș spune că-i tocmai relevant. Mai trebuie specificat că le-am luat în calcul doar pe cele care se lansează cândva, undeva, în 2014 și nu pe cele din 2013 sau din 2012 care vin în cinematografele noastre abia anul ăsta. Pentru că vorba lungă-i sărăcia omului, să trecem la treabă:

20. Transformers: Age of Extinctionr. Michael Bay

Distribuție: Mark Wahlberg, Nicola Peltz, Stanley Tucci, Peter Cullen.

De ce ? Sunt două motive, unul pozitiv și unul negativ, pentru care aștept cu un oarecare interes acest blockbuster. În primul rând seria asta este un guilty pleasure pe care l-am servit cu plăcere de fiecare dată (da, pe toate 3) și nu pot spune că m-am săturat de roboțeii lui Bay, iar în al doilea rând pentru că sunt curios să văd care sunt așii din mâneca acestui al 4-lea film care, din punctul meu de vedere, nu mai are absolut nimic de arătat la niciun capitol.

19. Birdmanr. Alejandro Gonzalez Inarritu

Distribuție: Michael Keaton, Naomi Watts, Emma Stone, Zach Galifianakis, Edward Norton.

De ce ? Un Inarritu care-și schimbă genul abordat până acum ? Un altfel de superhero-movie ? Un Keaton readus în prim plan, două actrițe foarte simpatice mie și , mai presus de toți, Edward Norton ? Atunci, categoric un film de neratat.

18. Dawn of the Planet of the Apesr. Matt Reeves

Distribuție: Gary Oldman, Keri Russell, Andy Serkis, Judy Greer.

De ce? Simplu.Este un sequel al unui film care mi-a plăcut destul, cu atât mai mult așteptat cu cât din trailer ne sugerează că butoiul cu pulbere stă să explodeze și să asistăm la un adevărat război, exact pentru ceea ce ne-a încălzit precedentul.

17. The Monuments Manr. George Clooney

Distribuție: George Clooney, Matt Damon, Cate Blanchett, Bill Murray, John Goodman, Jean Dujardin.

De ce ? Nu sunt eu mare fan al actorului Clooney, dar filmele regizate de el mi s-au părut mai mult decât simpatice. Apoi, avem o distribuție de film mare, o intrigă care mă duce cu gândul la seria Ocean’s și o acțiune plasată în timpul celui de-al doilea război mondial, concentrată pe încercările unei echipe de a salva de la naziști niște monumente de artă neprețuite.

16. Sin City: A Dame to Kill For r.Frank Miller, Robert Rodriguez

Distribuție: Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis, Eva Green, Jessica Alba, Mickey Rourke, Josh Brolin, Rosario Dawson, Jeremy Piven.

De ce ? Recunosc că după atâtea amânări pe care le-a suferit mi-am mai pierdut din entuziasm, dar, chiar și așa, pentru că mi-a plăcut foarte mult primul Sin City (l-am revăzut de 2 ori până acum) și, bineînțeles, pentru distribuție și pentru că la cârma filmului se află aceiași oameni, este clar un film pe care e musai să-l văd.

15. Dark Placesr. Gilles Paquet-Brenner

Distribuție: Chloë Grace Moretz, Charlize Theron, Nicholas Hoult.

De ce ? Chiar dacă îmi plac cele două actrițe din distribuție, la acest film m-a atras mult subiectul, care sună a thriller psihologic/mister. O femeie care a supraviețuit în copilărie unui masacru în care și-a pierdut familia este forțată de un grup de anchetatori amatori, intitulați „The Kill Club” și pasionați de rezolvarea unor cazuri de crime celebre, să se confrunte cu amintirile pe care le are din acea zi. Astfel, multe necunoscute ajung să iasă la suprafață, iar realitatea pe care o știa femeia pare să nu fie cea adevărată. Poate fi și foarte bun și foarte slab, cert este că, pentru moment, mi-a atras atenția.

14. Kill the Messengerr. Michael Cuesta

Distribuție: Mary Elizabeth Winstead, Jeremy Renner, Michael Sheen,Paz Vega, Andy Garcia, Ray Liotta, Oliver Platt.

De ce ? Strict pentru plot. Uneori este foarte periculos să fii în presă și să te pui cu cine nu trebuie. Bazată pe fapte reale, povestea ne aduce în prim plan un jurnalist, Gary Webb, care, în anii ’90, a făcut public rolul CIA-ului într-un masiv import de cocaină menit să strângă bani pentru finanțarea armatei care lupta împotriva rebelilor din Nicaragua. Din păcate pentru el, a urmat o campanie dură a CIA-ului  şi a altor jurnalişti rivali de defăimare a sa, Gary fiind nevoit să-și apere reputația, familia, și să treacă prin niște presiuni cumplite încât a fost la un pas de sinucidere.

13. Boyhood – r. Richard Linklater

Distribuție: Ethan Hawke, Patricia Arquette, Ella Coltrane.

De ce ? Nu știu dacă rezultatul final al filmelor lui Linklater este fenomenal sau nu, dar felul în care își realizează unele proiecte cu siguranță este unic. Filmările pentru acest film, cunoscut și drept „The Twelve Year Project”, au început în 2002 și s-au terminat anul trecut, asta pentru a surprinde în mod natural trecerea timpului peste actorii implicați, așa cum s-a întâmplat și cu seria „Before/Sunrise/Sunset/Midnight”. Pe scurt, filmul urmărește dezvoltarea unui băiat de la vârsta de 6 ani până la vărsta de 18 ani și relația cu părinții și apropiații săi, venind la pachet cu motive psihologice și sociale. Am auzit vara trecută de el prin intermediul unui interviu acordat de Ethan Hawke și, de atunci, a intrat, inevitabil, pe o listă a filmelor ce merită reținute spre vizionare.

12. The Boxtrolls – r. Graham Annable, Anthony Stacchi

Distribuție: Elle Fanning, Simon Pegg, Toni Collette, Ben Kingsley, Nick Frost, Tracy Morgan.

De ce ? O animație care vine din partea studiourilor Laika, cele responsabile de Coraline și ParaNorman, așa că așteptările sunt destul de mari. Avem din nou parte de personaje ciudate, dar adorabile în felul lor, și de o poveste foarte interesantă ce implică niște troli de cutie care trăiesc în canalele de sub orașul Cheesebridge și au grijă de un băiat orfan pe nume Eggs. Intriga apare atunci când sunt luați în vizor de Archibald Snatcher, un personaj malefic ce vrea să-i distrugă, și sunt nevoiți să lupte pentru a-și salva viața, dar și orașul. 

11. Grace of Monaco – r. Olivier Dahan

Distribuție: Nicole Kidman, Tim Roth,Frank Langella, Paz Vega, Milo Ventimiglia.

De ce ? Ca actriță, dar mai ales ca femeie, Grace Kelly este o mare slăbiciune de-a mea. Apoi, Nicole Kidman este și ea printre favoritele mele. Printr-o simplă deducție, să văd un film despre prima care o are în rolul principal pe cea de-a doua este…minunat, chiar dacă așteptările nu îmi sunt prea mari.

10. Leviafan – r. Andrey Zvyagintsev

Distribuție: Vladimir Vdovichenkov, Elena Lyadova, Aleksey Serebryakov.

De ce ? Cine a văzut cele trei filme regizate de Zvyagintsev până acum (Vozvrashcheniye, Izgnanie, Elena), sau măcar unul, va înțelege de ce îl am pe listă. Cine nu le-a văzut, ar fi bine să înceapă chiar cu primul, despre care am scris și eu aici.

9. How To Train Your Dragon 2r. Dean DeBlois

Distribuție: Kristen Wiig, Christopher Mintz-Plasse, America Ferrera, Jay Baruchel.

De ce ? Simplu! Pentru mine este cea mai așteptată animație a anului viitor, primul fiind o adevărată revelație la vremea lui și reușind să-și facă lejer loc printre cele mai tari animații apărute în ultimii 6-7 ani.

8. Inherent Vicer. Paul Thomas Anderson.

Distribuție: Joaquin Phoenix, Josh Brolin, Benicio del Toro, Jena Malone, Owen Wilson, Reese Witherspoon.

De ce ? Pe lângă regizor și distribuție, mă atrage mult și plot-ul. Din ce am înțeles, este o combinație interesantă de psihedelic cu noir, având ca punct de pornire un labirint al unui caz de dispariție pe care un detectiv prins în mirajul drogurilor trebuie să-l rezolve. Apoi, Josh Brolin a caracterizat experiența realizării acestui film ca pe un „Absolute Fucking Chaos„. În plus, dacă ar fi să mă iau după celelalte realizări ale lui Anderson, l-aș caracteriza ca pe un regizor care face un film mare după unul modest și invers. Pentru că The Master a fost cel modest, ăsta trebuie să fie cel mare 🙂 .

7. The Imitation Gamer. Morten Tyldum

Distribuție: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Mark Strong, Matthew Goode, Rory Kinnear.

De ce ? Norvegianul Tyldum, după un Hodejegerne foarte interesant, face primul său film în limba engleză, un biografic/thriller despre matematicianul britanic Alan Turing, cel care a avut un rol extrem de important în crearea calculatorului modern, cel care a descifrat codul nazist Enigma în timpul celui de-al doilea război mondial, dar și cel care a fost condamnat pentru homosexualitate în 1952 și care a murit în condiții suspecte în 1954, deși oficial se știe că s-a sinucis.

6. Ex Machinar. Alex Garland

Distribuție: Domhnall Gleeson, Oscar Isaac, Alicia Vikander.

De ce ? Un nou s.f. care aduce în prim plan inteligența artificială, transformată aici într-o frumoasă fată robot, cu care Caleb, informatician la una dintre cele mai mari companii de internet din lume, trebuie să interacționeze timp de o săptămână într-un experiment pe cât de ciudat pe atât de fascinant. Pentru mine este suficient subiectul abordat încât să-mi stârnească interesul.

5. Furyr. David Ayer

Distribuție: Brad Pitt, Logan Lerman, Shia LaBeouf, Michael Pena.

De ce ? Pentru cine nu știe, Ayer a scris scenariile filmelor Training Day, Harsh Times și End of Watch, ultimele două fiind tot de el regizate. Suficient pentru ca această peliculă să fie în fruntea celor mai așteptate de anul acesta, plus că mai este și un Brad Pitt pe acolo.

4. Transcendence r. Wally Pfister

Distribuție: Johnny Depp, Kate Mara, Rebecca Hall,Morgan Freeman, Paul Bettany.

De ce ? Pentru că Johnny Depp și pentru că…calculatoare (inteligență artificială).

3. X-Men: Days of Future Past r. Bryan Singer

Distribuție: Jennifer Lawrence, Hugh Jackman, Michael Fassbender, Ian McKellen, Nicholas Hoult, Ellen Page, James McAvoy, Halle Berry,Patrick Stewart, Peter Dinklage.

De ce ? Continuarea unui „X-Men: First Class” de excepție nu putea fi decât un film obligatoriu de văzut, chiar dacă , din păcate, nu mai este Matthew Vaughn la cârmă și toată treaba îi revine celui care ne aducea primele două filme X-Men, care, să fiu sincer, nu mi s-au părut tocmai reușite. Să vedem ce-a ieșit. Pe ăsta chiar îl aștept cu ardoare.

X-Men-Days-of-Future-Past-banner2. Jupiter Ascending – r. Andy Wachowski, Lana Wachowski

Distribuție: Mila Kunis, Channing Tatum, Sean Bean, Eddie Redmayne.

De ce ? Pe un schelet matrixcian sau a la The Terminator, frații Wachowski ne pregătesc un alt s.f. mainstream, care, cel puțin din punct de vedere vizual, se anunță unul dintre cele mai bune filme ale lui 2014. Să sperăm că mai au destule resurse în domeniu încât să nu ne înșele așteptările foarte mari.

Jupiter-Ascending-2014-Logo1. Interstellar r. Christopher Nolan

Distribuție: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Casey Affleck, Ellen Burstyn, Topher Grace, Michael Caine.

De ce ? Cu toate că sunt mai multe motive ce țin atât de scenariu cât și de simpatia pe care o am pentru o parte a actorilor implicați, mă voi mulțumi să spun NOLAN și atât. Este de ajuns ca numele său să se afle într-un proiect și acel film devine un must-see pentru mine.

interstellar-2014-trailer

Sunt curios câte din acestea se vor regăsi într-un top personal pe 2014 la sfârșitul anului. Probabil, maxim două 🙂 .

În încheiere, dau și eu leapșa mai departe colegilor cameleonii, gabonne și delfinașu, celor din blogroll care n-au făcut încă un astfel de articol, cât și celor care trec pe aici, au un blog/site, și vor să ne onoreze invitația. Evident, numărul de filme și formatul articolului sunt la alegerea autorului.

Enjoy!