jupiter-ascending-690821lJupiter Jones, o imigrantă rusă, își trăiește propriul vis american, ocupându-se cu curățenia și spălatul wc-ului prin casele oamenilor bogați din Chicago. Peste noapte, însă, se trezește în plin compot, pardon, complot extraterestru și intergalactic din care aflăm următoarele chestii esențiale : ea ar fi, se pare, reîncarnarea unei distinse doamne de pe altă planetă, din dinastia Abrasax (atenție, Abrasax, nu Abraxas, câinele Universului), născătoare a trei frumoși, dar malefici copii, doi băieți și-o fată, ce urmăresc să pună mâna pe moștenirea mamei lor, moștenire aflată, teoretic vorbind, în posesia reîncarnatei. Cum, care moștenire ? Pai, Terra, frate, sau mai bine zis, oamenii de pe Terra, care, „recoltați” la momentul potrivit, pot fi transformați într-un elixir al tinereții, ce-ți asigură viață veșnică. Deci, nu-i de mirare că cei trei plozi ahtiați după eternitate vor încerca, rând pe rând, ba să-i intre în grații fătucii, după care s-o omoare și s-o moștenească, ba s-o ia de nevastă, după care s-o omoare și s-o moștenească, ba, pur și simplu, s-o omoare, la pachet cu restul familiei ei de imigranți, și ….Deci, treabă mortală cu succesiunea prin alte părți, :). În fine, fata nu e nici ea chiar picată din cer și singură pe lume. Îi acoperă spatele, printre alții, un hibrid om-câine, după cum se laudă chiar specimenul ce seamănă la perfecție cu Channing Tatum taciturn și cu urechi de elf. Sau de câine. Și, deși știu că n-o să credeți ce vă voi spune în continuare, între cei doi apar foarte repede (în sensul că de la a doua întâlnire, ea aproape că-l confundă cu un cal bine-dotat) niște sentimente ce pot aluneca într-un periculos schimb de fluide. Noroc că sora și fratele Wachowski se opresc la timp cu dulcegăriile, punând accentul pe ce știu ei să facă mai bine.

Adică, specialitatea casei, efecte speciale și/sau scene de acțiune. Departe de a fi inovative, revoluționare sau măcar spectaculoase, per total,  se remarcă, totusi, în câteva momente bine lucrate, care-ți taie răsuflarea și-ți fură ochii, mai ales dacă n-ai mai văzut niciodată filme cu explozii, lasere, nave spațiale, mult pac ! pac ! etc., pe ecran de cinema. Aici simt nevoia să-mi exprim marele regret că nu am văzut Matrix-ul în cele mai bune condiții posibile, măcar pentru acele vremuri în care a apărut. Un cinema ce servea mai mult pe post de discoteca, un ecran ce semăna cu planșa albă de la ora de biologie, o peliculă plină de zgârâieturi și un sunet ce ieșea obosit din două boxe amarâte înseamnă, în general, o bătaie de joc la adresa celei de-a șaptea arte, dar tot e mai bine decât nimic.

jupiter-ascending-591902l

Dacă partea tehnică se ridică, cât de cât, la nivelul așteptărilor, cam toate celelalte componente ale lui Jupiter Ascending sunt de slabă calitate. Scenariul, descris pe scurt mai sus, pare să comprime, în vreo două ore de peliculă, o întreagă saga, ce-a fost gândită, în mod sigur, pentru mai multe filme. Din cauza asta, multe personaje cu potențial apar brusc și dispar la fel de repede, fără să-ți lase urme pe retină, în timp ce imaginile cu universul jupiterian se amesteca, de cele mai multe ori, cu scene de luptă, din care nu poți să admiri mare lucru. Nici jocul actorilor nu te încântă cu nimic, poate, cu exceptia lui Eddie Redmayne, care măcar se străduie să pară rău. În schimb, Mila Kunis, pentru care recunosc că am o slăbiciune, o fi simpatică prin comedii romantice, o fi născută la Cernăuți, o fi drăguță, în general, dar aici se potrivește-n peisaj ca nuca-n perete. O consider o mare greșeala de casting.

Concluzie : Am sperat că Jupiter Ascending va reprezenta un nou început pentru frații Wachowski, pe care vroiam să-i văd reîncărcați, restartați, reporniți, rebootați, cu un singur și unic scop în filmografia lor – reîntoarcerea la anii de glorie ai Matrix-ului. Dar acum, după vizionare, pot afirma ca nu mai au mare lucru de spus în industria filmului. Cel puțin, nu în viitorul apropiat. Cât despre film, îl recomand tuturor celor care vor să vadă un film în plus.

Verdict :

5.5

Trailer :

Official Site : http://www.jupiterascending.com/

Sites : Imdb  RottenTomatoes  Metacritic  Cinemagia  Cinemarx