divergent-138915lCeea ce odată se traducea prin diferite comedioare cu adolescenți în călduri sau prin câteva drame romantice între tineri, în ziua de astăzi a devenit un gen bazat foarte mult pe o îmbinare de s.f., fantezie și , evident, romantism. Putem vorbi de un adevărat efect post-twilight, unul care a dus la foarte multe romane, filme și seriale plasate în universuri fanteziste care au în centrul atenției adolescenți născuți cu mir în frunte. 🙂

Divergent este unul din această categorie, adaptare a primului volum din trilogia Veronicăi Roth (care mai cuprinde „Insurgent” și „Allegiant”), o nouă distopie făcută pe placul celor care abia și-au pus poza în buletin. Recunosc că nu am citit cărțile, dar, sincer, nici nu mă interesează astfel de povestioare distopice apărute recent care, din punctul meu de vedere, sunt lipsite de esență și au teme pe care le-am întâlnit mult mai bine exploatate în alte cărți/filme din trecut.

Printr-o asemănare mai mult decât evidentă cu The Hunger Games, și nu numai, societatea este împărțită pe categorii, doar că aici împărțeala se face în funcție de virtuți, astfel: Candoarea (sinceritatea), Abnegația (altruismul), Neînfricarea (curajul), Prietenia (pacea) și Erudiția (inteligenţa). Pe lângă cele cinci tipologii mai există și o specie aparte, și anume divergenții, cei care nu pot fi etichetați printr-o singură virtute, având câte puțin din fiecare și fiind considerați un pericol pentru o societate de acest gen pentru că au abilități de lider și pot oricând să le deschidă ochii celorlalți și să-i pornească la o revoltă împotriva conducerii autoritare. Din această categorie specială face parte eroina noastră, Beatrice Prior, această Katniss Everdeen 🙂 a filmului de față, care alege, surprinzător, să-și petreacă restul vieții în facțiunea neînfricaților.

Odată intrată în joc sub nickname-ul Tris, ea trebuie să se acomodeze cu noul stil de viață, să facă față tuturor testelor date pentru a nu fi exclusă și în același timp să-și ascundă adevărata identitate de divergent. Practic, avem de-a face cu ascensiunea unui personaj, de la o tânără dezorientată până la una suficient de matură încât să riște tot pentru societate, lucru care, din păcate, sună bine doar pe hârtie.

divergent-trailerCu excepția lui Tris, toate celelalte personaje sunt tratate cu un miserupism supărător, fără acel minim de dezvoltare, firul narativ este și el unul extrem de simplu, previzibil și fără momente de suspans sau de acțiune care să-ți capteze atenția (miroși toată conspirația, dar și rezolvarea, încă din primele 15-20 de minute), replicile ating de multe ori penibilul (în special în dialogurile dintre Tris și Four), motivațiile unor acțiuni sunt lipsite total de credibilitate, iar partea romantică este una dintre cele mai slabe văzute all-time, chiar mai rea decât cea din filmul cu vampiri gelați și strălucitori. O altă supărare pe care ne-o aduce această producție este folosirea slabă a lui Kate Winslet sau a lui Ashley Judd, două actrițe care puteau ridica cu mult nivelul filmului, mai ales că ambele au, teoretic, roluri foarte importante în economia poveștii.

Surprinzător, sau nu, colacul de salvare care face totul să se mențină la un nivel cât de cât acceptabil este chiar jocul lui Shailene Woodley și felul în care se potrivește cu trăsăturile personajului. Evident că nu vorbim de o interpretare de Oscar, ci de una de bun simț, suficient de capabilă pentru a duce în spate un film de acest gen. Ca o constatare strict personală făcută după ce i-am văzut toate filmele, pot spune că tipa are mult potențial și poate ajunge sus dacă are parte de câțiva antrenori (a se citi regizori) pricepuți la a scoate în față calitățile jucătorilor. Depinde acum și de tipul de proiecte pe care le va alege. Tot la capitolul părți bune aș mai preciza câteva compozitii muzicale integrate perfect în context, dar și un decor suficient de post-apocaliptic, ca să spun așa, chiar dacă nu impresionează așa cum era de așteptat ținând cont de bugetul frumușel de care a beneficiat Neil Burger. Măcar să fi fost asta marea problemă a lui Divergent.

În momentul de față deja se filmează pentru partea a 2-a, Insurgent, anunțată pentru martie 2015, care îl are la cârmă pe neamțul Robert Schwentke (Tattoo, The Time Traveler’s Wife , RED). Rămâne de văzut dacă acesta va reuși să aducă niște îmbunătățiri considerabile, așa cum a făcut Francis Lawrence în THG: Catching Fire.

Concluzie: Divergent este doar o altă distracție distopică făcută pentru mintea și pentru gustul celor mai tineri. Prea lung și prea puțin interesant pentru a-i rezista până la final dacă nu ești un mare fan al genului sau dacă nu-ți place în mod special Shailene Woodley.

Verdict:

a6df0-5252c5stickynotes1Trailer:

Official Site: http://divergentthemovie.com/

Sites: IMDb  Rotten Tomatoes  Metacritic  Cinemagia  CinemaRX