Să vedem cum se prezintă cariera lui Adam Sandler până acum : 9 premii Kid’s Choice Award, plus o nominalizare, 6 premii MTV Movie Award, plus 11 nominalizări, 8 premii People’s Choice Award și încă 4 nominalizări, 8 premii Teen Choice Award și 11 nominalizări, în general, pentru cel mai bun actor de comedie.

Rezultă, în mod evident, faptul că Adam Sandler este un actor (mult prea) iubit, constant, de peste 20 de ani deja. Și nu sunt mulți oameni din lumea filmului care se pot lăuda cu asta. Îl iubesc copiii, tinerii adolescenți, oamenii, în special acei oameni care nu se gândesc de două ori atunci când vor să-i vadă un film nou, deși le-au văzut pe toate celelalte dinainte. Pentru că se merge pe ideea că dacă-i film cu Adam Sandler atunci trebuie să fie ceva de râs, orice, imposibil să nu fie.

Adevăru-i că fiecare dintre noi putem găsi ceva amuzant în fiecare film jucat, scris și/sau produs de celebrul comediant, chiar dacă, de cele mai multe ori, umorul folosit e de-o calitate îndoielnică, iar scenariile nu-ți chinuie neuronii cu nemurirea sufletului sau cu alte chestii existențiale. Sunt forme clasice de entertainment, care pică tare bine mai ales atunci când n-ai altceva mai bun de văzut.

Vă propun mai jos o alegere personală și total subiectivă a acelor filme din cariera lui pe care le consider mai bune sau mai proaste, după caz, decât media filmografiei sale. Nu am văzut, deși ar fi trebuit, acele încercări de dramă – Punch-Drunk Love , Reign Over Mesau semidrama – Spanglish, dar nu le consider reprezentative pentru a-l defini pe Adam Sandler.

TOP 3,4 FILME PROASTE :

3. Funny People – Not funny. At all. Pentru mine, a fost o mare țeapă. Cred că nu eram pregătit suficient psihic ca să fac față unei dramedii, cu doi mari actori de comedie, sub îndrumarea unuia dintre cei mai overrating regizori ever.

funny-people-367607l-imagine

2. Grown Ups 1 (și 2) – întâmplător sau nu, sunt filmele cu cele mai mari încasări din filmografia lui Sandler. N-am văzut decât prima parte, dar m-am lămurit destul de repede cum stă treaba – încă o excursie plătită de studiori pentru Sandler și prietenii lui. Sincer vorbind, din partea unei asemenea adunături de staruri și de comedianți, mă așteptam la ceva (mai) bun.

grown-ups-930227l

1. Little Nicky și Jack & Jill deși mă consider o persoană, pardon, cinefil, cu foarte multă răbdare, care se străduie să reziste până la sfârșitul unui film, oricât de penal ar fi, în aceste două cazuri, efectiv, am cedat nervos. N-am văzut decât maxim o oră, din amândouă, dar a fost mai mult decât suficient. Ce naiba o fi fost în capul lui Pacino, de exemplu, numai el știe (de fapt, nu cred că mai știe nici el, având în vedere ce porcării a filmat în ultimii ani).

Little Nicky

little-nicky-612364l-imagine

 

Jack and Jill

jack-and-jill-311841l-imagine

 

TOP 5 FILME BUNE : 

5. Anger ManagementDacă n-ar fi fost vorba de Jack Nicholson (și prestația sa, evident, inclusiv/mai ales în interpretarea clasiculuiI feel Pretty„), într-un rol de villain d’ăla rău, da’ bun, n-am fi avut parte decât de-o altă comedie banală marca Sandler & Co. De menționat și Marisa Tomei, așa, pentru că-mi place mie 😛

anger-management-900287l-imagine

4. Bedtime Stories un cast agreabil, povești pentru copii care prind viață, Adam Sandler care se prostește la tot pasul, un film pentru copii și familie.

bedtime-stories-354974l

3. Click – Mi s-a părut, la momentul apariției, o comedie mai serioasă, inspirată, destul de vag, din filme clasice. Și bune…Mare atenție pe ce telecomandă puneți mâna, să nu care cumva să treceți prin viață exact cum ai muta de pe un canal tv pe altul, dintr-o simplă apăsare de buton. Hai, serios, nu vi se pare un mesaj frumos ?

click-312553l

2. 50 First DatesA fost o vreme una din plăcerile mele vinovate, între timp m-am maturizat puțin :), dar rămâne, fără discuție, un film pe care l-aș revedea oricând cu plăcere, poate și datorită subiectului oarecum sensibil, destul de bine împachetat într-o comedie romantică savuroasă.

50-first-dates-185292l

1. The Wedding Singer – una din comediile romantice clasice ale anilor ’90 și chiar ale tuturor timpurilor, de altfel, cu multă chimie între cele două personaje principale, cu Sandler care îți cântă și cu Drew care te încântă (nu sunt fanul ei, dar în filmul ăsta e absolut adorabilă), cu o coloană sonoră plină de hituri optzeciste, care-ți aduce aminte de tinerețe 🙂 și cu destul umor care să-ți dea o stare de bine. În concluzie, o frumoasă poveste de dragoste, de văzut și revăzut.

the-wedding-singer-213094l