dreamworks_animationÎn 1994 Jeffrey Katzenberg demisiona forțat din funcția de director al studioului Walt Disney, iar Steven Spielberg avea să vină cu propunerea unui parteneriat prin formarea unui nou studio, parteneriat care avea să-l includă și pe afaceristul David Geffen. Astfel, în octombrie 1994, cu un buget de 33 de milioane de dolari de la fiecare plus 500 de milioane de dolari din partea Microsoft, studioul DreamWorks SKG (SKG = inițialele numelor celor trei) era anunțat oficial.

Pe partea de animații au urmat colaborări cu Pacific Data Images pentru cele generate pe calculator și pentru cele desenate, iar cu Aardman Animations pentru cele stop-motion. În anul 2000 lua naștere compartimentul „DreamWorks Animation” odată cu achiziționarea majorității acțiunilor de la PDI, iar din 2004 acesta devenea unul independent sub denumirea de „DreamWorks Animation SKG, Inc.”.

Până în acest moment DreamWorks Animation a lansat 29 de lungmetraje de animație, primul fiind Antz în 1998 (care a dat naștere unui mare conflict la acea vreme – pe larg puteți citi aici), iar ultimul chiar premiera din această săptămână care stă și la baza realizării acestui top, și anume How to Train Your Dragon 2. Dintre acestea, două au câștigat Oscarul la categoria cel mai bun film de animație (Shrek și The Curse of the Were-Rabbit) și opt au fost doar nominalizate („Spirit: Stallion of the Cimarron”, „Shark Tale”, „Shrek 2”, „Kung Fu Panda”, „How to Train Your Dragon”, „Kung Fu Panda 2”, „Puss in Boots”, „The Croods”).

La capitolul încasări cele mai mari au fost obținute cu animația Shrek 2, $919,838,758 , iar cele mai mici cu The Road to El Dorado, $76,432,727. Cel mai mare buget alocat până acum a fost pentru Monsters vs Aliens, $175,000,000, iar cel mai mic pentru Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit, $30,000,000. Pentru cei interesați de alte detalii legate de companie și de animațiile ei vă recomand să citiți aici, aici sau aici.

Revenind la scopul articolului, am alcătuit într-o notă cât se poate de subiectivă un top 10 al celor mai bune animații DreamWorks și un top 5 al celor mai slabe, cu precizarea că astea slabe în întregul univers animat sunt totuși niște animații acceptabile, chiar simpatice pe alocuri. Trebuie știut și de această dată că nu am văzut și nu am luat în calcul următoarele animații: „Spirit: Stallion of the Cimarron”, „Sinbad: Legend of the Seven Seas” și, câștigătorul unui Oscar, Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit, pe care, spre rușinea mea, îl tot amân de ceva timp. Totuși, 26/29 este un procentaj mai mult decât mulțumitor, spun eu.

Top 5 rele:

5. Megamind (2010)

Este simpatică ideea de a trece de la antierou la erou doar din lipsa unui băiat bun, iar coloana sonoră și grafica sunt cât se poate de inspirate, dar este greu să ai vreun farmec atunci când vii la câteva luni după Despicable Me, mai ales cu niște personajele lipsite de acel lipici necesar să-ți rămână în memorie și cu foarte puține momente amuzante. Genul de film animat pe care nu-i musai să-l vezi pentru că nu pierzi absolut nimic.

megamind

4. Turbo (2013)

Ideea mi s-a părut foarte simpatică și amuzantă, dar, din păcate, doar ideea este de el. Nu cred că este clișeu pe care Turbo să nu-l împrumute, de la dezvoltarea personajului și până la mesajul motivațional. Cap-coadă pare că asiști la ceva ce ai mai văzut de prea multe ori ca să-ți mai pese.

Turbo

3. Shrek the Third (2007)

Ăsta a fost declinul lui Shrek, la ani lumină de primele două. Chiar dacă ne doream foarte mult să se continue seria și cu o a 3-a parte, după ce am văzut rezultatul aș fi preferat să rămân doar cu dorința decât să asist la o poveste forțată din toate încheieturile și la un umor reîncălzit.

Shrek-the-Third

2. Madagascar 3: Europe’s Most Wanted (2012)

Văzută cu mari așteptări această animație a ajuns să mă adoarmă înspre final. Povestea este slăbuță, personajele noi sunt introduse slab, personajele vechi cântă în aceeași notă ca în primele două, iar momentele de umor sunt mai mult lipsă decât prezente.

foto-madagascar-3-24-377

1. Shrek Forever After (2010)

De parcă Shrek the Third nu a fost suficient, acest „Forever After” a venit să ne confirme faptul că nu mai există resurse și că trebuie să se oprească aici. L-am numit atunci „un Shrek prăfuit făcut pentru încasări” și, în continuare, mi se pare cea mai bună descriere. Cu excepția unui Puss in Boots obez și a unui Rumplestiltskin cu șchepsis, nu mi-a rămas nimic în minte după vizionare.

shrek-forever-after

Top 10 bune:

10. Bee Movie (2007)

 Această incursiune excelentă în lumea albinelor mi se pare una dintre cele mai subapreciate animații. Dincolo de realizarea bună, de mesajul educativ și de personajele foarte simpatice, se remarcă o doză bună de umor marca Seinfeld. Pentru mine, oricând, un film de revăzut.

bee_movie_1

9-8 Madagascar (2005) & Madagascar: Escape 2 Africa (2008)

Cu siguranță sunt foarte puțini cei care n-au văzut măcar unul din cele două, și mai puțini cei care nu s-au distrat copios la peripețiile animăluțelor care se pun pe explorat mediul lor natural. Dacă în primul totul se leagă în jurul prieteniei și supravițuirii (delicioase momentele în care Alex salivează cu gândul la un Marty „gătit”), un „Cast Away” animat cum îl catalogau mulți, în a doua parte spațiul devine unul familial odată cu întâlnirea rudelor din sălbăticie. Mențiune specială merită aparițiile pline de umor ale pinguinilor, niște personaje secundare memorabile care, după ce ne-au încântat și în serialul animat dedicat numai lor și anume The Penguins of Madagascar, vor reveni pe marele ecran ca personaje principale în The Penguins of Madagascar (2014), undeva la sfârșitul lui noimebrie anul acesta.

madagascar2005m720pblur

7. How to Train Your Dragon 2 (2014)

Motivele pentru care ocupă un loc în acest top pot fi citite în review-ul scris aici.

how-to-train-your-dragon-trailer-2

6. The Croods (2013)

Atunci când vrei să râzi bine foarte puține animații pot fi o alegere mai bună. Despre el, mai pe larg, am scris aici.

The-Croods_1

5. Chicken Run (2000)

Cum spunea și colegul Marius aka delfinașu în articolul său de 10 filme favorite, „m-a impresionat cât de bun a ieşit un film cu câteva tone de plastilină şi câtă muncă a stat în spatele unei singure secunde.” Aș completa spunând că o notă aparte a fost dată și de numeroasele referințe cinematografice. Cu siguranță un must-see indiferent că-ți plac sau nu animațiile.

chicken-run-photos-54

4. How to Train Your Dragon (2010)

Venită parcă de nicăieri și privită cu așteptări moderate, a devenit una din animațiile mele favorite și una din cele mai apreciate ale ultimilor ani, lucru care se vede atât în tomatometer-ul de 98% cât și în nota de 8,2 de pe IMDb. Legătura puternică de prietenie și fidelitate care se leagă între Hiccup și Toothless poate concura oricând cu cea dintre celebrul câine Hachiko și stăpânul său. 🙂

1-feature-pic34

3. Kung Fu Panda (2008)

Atunci când copilărești cu filme cu kung fu și cu seriale animate japoneze nu poți decât să visezi că atunci când vei crește vei deveni un astfel de luptător. În aspirațiile simpaticului ursuleț panda cu siguranță se regăsește o mare parte a generației despre care vorbesc. În plus, avem personaje memorabile, grafică excelentă și mult umor. Pentru că l-am văzut de trei ori până în acest moment și pentru că-l voi revedea cu aceeași plăcere și pe viitor dacă voi avea ocazia, nu putea lipsit din top 3.

KungFuPanda2_Hero_vf1

2-1. Shrek (2001), Shrek 2 (2004)

Primul Shrek a scris istorie, iar al 2-lea a venit și a confirmat că nu a fost o simplă coincidență. Pentru că tot ce se putea spune despre aceste două animații s-a spus deja, nu-mi rămâne decât să recomand tuturor să citească toate informațiile „behind the project” pentru a înțelege cu adevărat fenomenul căpcăunului verde și toate sensurile suplimentare pe care le are dincolo de ceea ce se vede pe ecran.

shrek1ta5

Aștept cu interes și topurile voastre. Pentru o listă cu toate animațiile celor de la DreamWorks dați un click aici.

Până la topul următor să avem parte de mai multe bune decât rele. Enjoy!