alina

A vizionat sute de filme încă de când avea 4 ani și a început cu Poltergeist, Chucky și IT, știți voi, clovnul ăla sinistru al lui Stephen King din anii ’90. Deși în timp și-a extins tentaculele audiovizuale către alte categorii de film, a rămas fan horror și mistery. În trecut a prezentat știrile și a lucrat în diferite redacții de presă, însă acum s-a retras ușor către relațiile publice, continuă să scrie cu umor sau nu despre oameni, societate și ce-i mai trece prin cap, iar, de câteva luni, a început un video blog care a strâns deja câteva sute de abonați pe youtube. O găsiți pe www.aluziva.ro și pe www.youtube.com/user/Aluziva. Recunoaște că îi e greu să aleagă doar zece filme din infinita producție cinematografică globală. A făcut un top cronologic cu filme turnate înainte de anii 2000, iar pentru mai multe vă recomandă să intrați pe pagina http://aluziva.ro/cinefilia-infected/. Acestea sunt:

1. Dial M for murder (1954)

Genul de film în care dialogul dintre personaje este centrul de interes. Este vorba despre un tip care plănuiește să-și ucidă soția. Inițial are un plan, dar lucrurile ajung să se desfășoare în afara lui. Spre deosebire de majoritatea filmelelor comerciale din ziua de azi, cu “explozii și împușcături”, totul stă în dialog și în schimbul de idei între personaje.

large_dial_m_for_murder_blu-ray_12. 12 Angry Men (1957)

Un minor este acuzat de crimă, iar completul de judecată, format din 12 bărbați, trebuie să decidă condamnarea sau nu a copilului, bazându-se pe declarațiile martorilor. Aflăm încă o dată că aparențele înșeală și că buturuga mică răstoarnă carul mare. Tot un film în care dialogul este esența. Genial film, este piatră de temelie în istoria cinematografiei.

twelve-angry-men-screenshot3. Psycho (1960)

Rareori auzi în ziua de azi de cineva care să nu fi văzut una dintre capodoperele cinematografice semnate de Alfred Hitchcock. Nici nu are sens să scriu mai multe despre el.

psycho-anthony-perkins-as-norman-bates4. Rosemary’s Baby (1968)

Unul dintre filmele mele horror preferate: o tipă este condusă la demență de demersul treptat al celor ce o înconjoară. Scenariul este deja clilșeu, în care un cuplu se mută într-o casă nouă, numai că e din era în care astfel de filme spărgeau gheața. Tipa rămâne însărcinată, vecina începe să manifeste un interes dubios și chiar malefic față de copil, soțul începe să se comporte straniu ș.a.m.d., timp în care ea o ia razna de-a binelea.

large_rosemarys_baby_blu-ray_035. A Clockwork Orange (1971)

Stanley Kubrick este unul dintre regizorii mei preferați. Portocala mecanică, așa cum s-ar traduce, este povestea unui grup de tineri delicvenți care comit violuri, bat și tâlhăresc străini pe stradă, consumă droguși etc. Băgat în închisoare, liderul lor nebun, Alex DeLarge, ajunge să fie subiectul unui experiment guvernamental care să scadă rata criminalității. Chiar este un film genial.

Z_36. One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975)

Jack Nicholson și unul dintre rolurile lui exemplare. Ajuns într-un spital de nebuni, personajul lui devine leaderul țăcăniților și reușește să-i unească împotriva conducerii azilului. Pe parcurs descoperă că, de fapt, nu toți nebunii sunt nebuni, că nu e chiar atât de ușor să te pui cu managerița unui astfel de institut și că oricât de rebel ai fi există mereu cineva care să te pună cu botul pe labe. O ieșire din peisaj destul de dureroasă.

jack_nicholson_one_flew_over_the-_cuckoos_nest7. The Shining (1980)

Din nou Stanley Kubrick și din nou Jack Nicholson și unul dintre rolurile lui exemplare. Dacă stau să mă gândesc, nu-mi vine în minte un film în care să nu fi avut un rol marcant. Jack Nicholson, tot în ipostază de nebun. N-are rost să zic mai multe. Horror de colecție.

elevator8. Amadeus (1984)

Face parte din „personal top three” filme preferate din istoria cinematografiei. Povestea lui Mozart, spusă de contemporanul și rivalul lui, Antonio Saglieri care este, „spune lumea”, cel care l-a omorât pe Mozart. Filmul, al lui Milos Forman, care a făcut și One Flew Over the Cuckoo’s Nest, are la bază confesiunile compozitorului Saglieri, în timp ce e închis într-un azil de nebuni, în fața unui preot. Am ceva cu nebunii, remarc acum. O poveste despre muzică, talent, muncă, nedreptate, credință și demență.

amadeus9. Delicatessen (1990)

Dacă tot am pus amprenta pe nebunie, mister și personaje duse cu pluta, mi-am zis să includ și o comedie neagră cu un dement care face mâncare din vecini. Da, ai citit bine, ciopârțește oameni și face mezeluri din ei. E un film francez suprarealist, un curent care-mi place nu numai în pictură, ci și în cinematografie. Atenție, producție sinistră plină de ironie, suspans și… urlete!

delicatessen10. Eyes Wide Shut (1999)

Stanley Kubrick este regizorul, din nou, ceea ce n-ar trebui să vă mai mire. O poveste, desigur, plină de delir și nebunie, însă e un alt tip de nebunie, care te poartă în interiorul unei grupări nocturne și sinistre care practică ritualuri sexuale. M-am oprit cu topul la 1999 și trebuie să recunosc că mi-a fost greu să aleg. Trișez și mai adaug aici „Pulp Fiction”, „Trainspotting” și „Requiem for a dream”. Perioada ’90-2000 chiar a fost o decadă abundentă în materie de producții cinematografice nemuritoare.

eyesMulțumesc pentru participare.